Nederweert, een gemeente in Nederland, heeft als doel gesteld om in 2050 CO2-neutraal te zijn. Het aantal huizen en kleinverbruikers zonder aardgasaansluiting is in het afgelopen jaar iets toegenomen. Op 1 januari 2024 was 10% van de woningen in Nederweert aardgasvrij, een stijging van 1% ten opzichte van het vorige jaar.
De gemeente Nederweert loopt achter op vergelijkbare gemeenten als het gaat om aardgasvrije woningen. In de vijftien meest vergelijkbare gemeenten is 12% van de huizen al van het aardgas af.
In het streven naar aardgasvrije huizen, hebben 160 huiseigenaren in Nederweert afgelopen jaar subsidie ontvangen voor de installatie van een warmtepomp, in plaats van een traditionele cv-ketel. Het plaatsen van warmtepompen draagt bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het realiseren van duurzamere energievoorzieningen.
Om de voortgang te meten, kijkt men in Nederweert naar het aantal stroom- en gasaansluitingen. Het verschil tussen deze twee aantallen duidt aan hoeveel huizen aardgasvrij zijn geworden. Deze methode helpt bij het monitoren van de transitie naar duurzamere energiebronnen.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft vastgesteld welke vijftien gemeenten het meest vergelijkbaar zijn met Nederweert. Op basis van deze vergelijking wordt de voortgang van Nederweert in kaart gebracht om haar klimaatdoelstellingen te behalen.
Met subsidieprogramma's en een duidelijke visie op duurzaamheid streeft Nederweert naar een grotere afhankelijkheid van hernieuwbare energiebronnen en een toekomst met minder CO2-uitstoot. De investeringen in aardgasvrije oplossingen vormen een belangrijke stap richting een groenere en duurzamere leefomgeving.