Hoe de invoering van de doorstroomtoets het schooladvies in Nederweert veranderde

12 mrt , 4:30 Nieuws
image 12 66c475c3b4eee

Nieuwe ontwikkelingen in de schooladviezen van Nederweert

In Nederweert kregen vorig jaar 29 basisscholieren het advies om na de zomer een vmbo-brugklas te volgen, wat het meest gegeven schooladvies in de gemeente is, blijkt uit recente gegevens van de Dienst Uitvoering Onderwijs.

De wijzigingen in schooladviezen werden merkbaar in het schooljaar 2022-2023, toen de meeste achtstegroepers vwo-advies kregen. Echter, in vergelijkbare gemeenten was het advies vmbo-havo voor één op de zes leerlingen, een opvallend verschil met Nederweert.

Doorsnee schooladvies in Nederweert

De kern van de verandering in Nederweert zat niet alleen in de absolute aantallen, maar ook in het doorsnee schooladvies. Vorig schooljaar kreeg de helft van de leerlingen in Nederweert een vmbo-havo advies of lager, terwijl de andere helft een hoger advies ontving.

Invloed van de doorstroomtoets

Het schooljaar 2023-2024 was een keerpunt doordat leerlingen voor het eerst hun advies konden 'verbeteren' met de doorstroomtoets. Volgens Sara Geven van de Universiteit van Amsterdam heeft de invoering van deze toets in grote delen van het land, waaronder Nederweert, gezorgd voor veranderingen in de schooladviezen.

Kansengelijkheid op school

De doorstroomtoets opent kansen voor leerlingen, omdat het alleen een 'gemengd' advies of vwo-advies kan opleveren. Dit betekent dat 20.000 leerlingen dit schooljaar de mogelijkheid hebben om later een definitieve keuze te maken voor een schooltype, wat volgens Geven de kansengelijkheid op school vergroot.

Afsluitend

Voor de achtstegroepers van dit jaar is maart een spannende maand, niet alleen vanwege het ontvangen van hun definitieve schooladvies, maar ook vanwege de keuze voor een middelbare school eind van deze maand.